lørdag 13. desember 2014

Karameller og Rocky road


Hver jul må jeg lage disse, og i år må jeg si de ble ekstra gode;)
Rett og slett fordi jeg har bytta ut dumlekaramellene med hjemmelagde karameller.
Ja, de er så gode, både "rocky road'ene" og karamellene, at jeg må dele oppskriften.

Karameller:
1 liten kartong kremfløte
ca 75g smør
ca 350g sukker
2 ss lys sirup
1/2 vaniljestang

Ha alle ingrediensene i en gryte, skjær vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Så selve stangen, la den koke med hele tiden. Kok opp under svak varme, og rør forsiktig helt til det har begynt å koke. Når det koker rører du forsiktig med jevne mellomrom. Viktig med svak varme, så det ikke brenner seg, for du må passe på å ikke røre for mye, da blir karamellene tørre! Det som setter seg langs kanten på gryta er det også viktig å ikke "røre" ned i gryta! Kok i pluss/minus en time. Ha litt av karamellen over på en skje, hold den under kaldt rennende vann ( ikke med for mye trykk...) om karamellen ikke flyter utover og du kan forme den med fingrene er den ferdig. Da heller du den utover et stekebrett ( dekt med bakepapir), setter den kaldt i 5 minutter, så tar du en skarp kniv og skjærer den i passende biter. Sett dem kaldt igjen i noen timer før du evnt pakker dem inn i matpapir e.l

Rocky road:
300gram mørk kokesjokolade
Et halvt stekebrett med karameller
En halv pose minimarsmallows
En halv pose peanøtter.

Smelt sjokoladen over vannbad. Bland resten av ingrediensene i en bolle. Deretter har du den smeltede sjokoladen over, og rører så alt er dekt av sjokolade. Så heller du dette over en liten langpanne, dekt med bakepapir.., sett kaldt en times tid, så kan du skjære den i små biter. Lurt å skjære i små biter da dette er en veldig mektig "godbit"... ;)


Jeg hadde matpakkepapir fra Rice med rosa og grønne prikker liggende..., perfekt å klippe opp å bruke som karamellpapir;)


I dag har vi også vært i byen å hilst på julenissen, Olivia var overraskende lite skeptisk..:))

Ingen kommentarer: