tirsdag 27. mars 2018

KRAFTsupper


Etter jeg var syk i (halve) fjor googlet, og leste jeg veldig mye om hva som er bra å spise for en sunn fordøyelse.. En av tingene er KRAFT. Det ligger vel egentlig i ordet at dette er noe som er bra for oss;) Det handler mye om at maten vi spiser i dag stort sett er laget raskt, og at vi ikke bruker alle deler av dyret på samme måte som tidligere.. Skal ikke utbrodere noe om alle fordelene ved kraft, det er bare å google litt så finnes det massevis å lese! Men jeg tenkte å skrive kjapt hvordan jeg lager kraft, og hvordan jeg bruker den.

Jeg kjøper kraftbein, og oksehale hos slakteren.. Pleier å kjøpe en halv kilo av hvert, og det passer perfekt i den fine gule gryta mi;) 
Ha beina i gryta, og ha over vann så det dekker alt. Så har jeg en liten slunk, kanskje 1-2 ss, eplecidereddik i vannet. ( Dette skal hjelpe til å få kokt margen ut av beina) Så har jeg i litt grønnsaker, tar det jeg har liggende.. Kanskje litt løk og gulrot, eller selleri og persillerot.. og kanskje et par laubærblad. Kok opp. Når det har kokt litt vil det bli en del skum.., dette fjerner jeg med en skje og lar koke i ca 10 minutter før jeg setter hele gryta i wonderbagen min. Det er den store saken på bildet over. Den holder på varmen, og er helt genial til dette! ( uten en slik lar du gryten stå å småkoke hele dagen, men wonderbagen sparer strøm, og ikke minst kan gryta stå hele natta uten at man behøver å tenke på den..) Jeg pleier å gjøre dette på kvelden, lar gryta stå hele natta, koker opp igjen om morgenen og lar stå i wonderbagen til jeg er hjemme fra jobb på ettermiddagen. Da lager jeg suppe av halvparten, og fryser den siste halvparten til en annen middag:)
Da jeg brukte mangfoldige hundrelappene på en slik wonderbag var jeg litt bekymret for at det var bortkastede penger..., men jeg har til nå sikkert brukt den minst 20- 30 ganger. Og flere kommer det til å bli!


Det jeg bruker kraften til er suppe! En masse deilige supper, fulle av grønnsaker, og annet som er bra for kroppen..:)

Den suppen jeg lager aller mest er en suppe der grønnsakene er bakt i ovnen. Funnet oppskriften hos bloggerene green bonanza og mat på bordet.

Cirka oppskrift, bruk det du har... perfekt til grønnsaker som begynner å bli litt gamle..;)

4-5 tomater
( eller 15 små tomater..)
2 paprika
1 løk
2 fedd hvitløk
( av og til skjærer jeg opp et par gulrøtter også)
1 boks kikerter
1 liten boks tomatpure
litt fersk koriander
litt honning
olivenolje
paprikapulver
gurkemeie
salt og pepper.

Bak i ovnen i ca 1 1/2 time på 160 grader. 
Ha over i gryta, hell over kraften du har kokt sammen med en terning grønsaksbuljong. Kok opp, og kjør til pure med en stavmikser... 
Spis gjerne med surdeigsbrød som du dypper i en god olivenolje med en god klype havsalt..
Veldig god middag.., eller kveldsmat..:)


Denne suppa er også veldig god...
Søtpotet, røde linser, løk, ingefær og kokosmelk.. og fersk koriander og lime over tilslutt..


God smak, og godt for kroppen:))

Ingen kommentarer: