onsdag 15. november 2017

Chiarundstykker


Sakte, men sikkert gjør jeg endringer i kostholdet mitt. 
Har etter mange måneders sykdom fått diagnosen irritabel tarm/ IBS ( samlebetegnelse/ diagnose man får når man egentlig ikke vet hva som er i veien.., men jeg har mest sannsynlig utviklet en irritabel tarm etter en kraftig infeksjon i magesekken.. Og sliter fortsatt mye med kvalme i perioder, og har mindre energi enn jeg hadde før jeg ble syk) og må spise deretter. Dvs, blir skikkelig dårlig av kremfløte så mat med fløte holder jeg meg helt unna! Men mat laget med litt melk går fint om jeg ikke spiser for mye.. Løk er jeg også veldig forsiktig med, holder meg stort sett unna..
Men det jeg er opptatt av er å spise mat som er næringsrik og som er bra for magen! 
Gluten i store mengder er ikke bra for magen uansett om man er syk eller ikke ! Jeg spiser vanligvis et par vanlige brødskiver om dagen, og sjekker ikke innholdfortegnelse på alt for å unngå gluten, men jeg prøver å begrense inntaket. De siste ukene har jeg utallige ganger bakt noen deilige, mer eller mindre glutenfrie ( det er havre i dem, men det er skånsomt for magen/ lite gluten) chiarundstykker.
Ikke bare er de gode, men de er så enkle å lage.. Bare å røre sammen ingrediensene.., ingen tid til heving heller..!


Begynn med å ha 2 ss chiafrø i en bolle, og ha over ca 2 dl vann. Rør litt rundt, og la det stå i 10 minutter. 
Så har du i 2 egg og rører godt. Deretter en klype salt, ca 1- 2 dl havregryn, 2 ts bakepulver, ca 1 ss flytende honnig, 1 ss fiberhusk, 2 ss knuste linfrø, ca 2 dl bokhvetemel ( dette kan byttes ut med speltmel..) og havremel til deigen henger godt sammen, men fortsatt er litt fuktig.
Så bruker du to spiseskjeer til å forme rundstykkene, deigen er ganske klissete så lettest slik. Stek på 200 grader i ca 15- 20 min avhengig av størrelsen. De er stort sett ferdige når de begynner å bli gyldne på toppen. 
Som jeg av og til husker på..., det er godt å strø gresskarkjerner over rundstykkene også før de stekes..


Disse er gode til frokost, og ikke minst ved siden av en god suppe:)Ingen kommentarer: