tirsdag 29. august 2017

sykdom og mat..


Våren, og sommeren gikk uten stort med blogging.
Årsaken er at jeg har vært syk, totalt utmattet og ekstrem kvalme og fraværende matlyst.
Noe som etter utallige, diverse undersøkelser og prøver uten å finne noe galt, resulterte i at jeg ble satt på en antibiotikakur. ( Det er ikke helt riktig, ved første gastroskopi fikk jeg konstantert en kraftig gastritt/ betennelse i magesekk og tolvfingertarm. Etter tre uker på syrepumpehemmere ble jeg ikke bedre av kvalmen og utmattelsen, og tok en ny gastroskopi som viste at gastritten var nesten borte..) Ti dager etter jeg begynte på kuren ( dagen jeg avsluttet) ble jeg nesten helt frisk. Redusert, og med mye luftsmerter i magen. Etter cirka fire uker med mange gode dager, og noen litt mer reduserte ble jeg syk igjen for snart tre uker siden. Helt slått ut igjen. Så nå er jeg godt inne i en ny, LANG antibiotikakur.. som har hjulpet! Jeg jobber igjen, iallefall halvt denne uken, I går følte jeg meg HELT frisk, koste meg til og med lenge med å se på puter i diverse nettbutikker og det er første gang siden begynnelsen av april at jeg har hatt overskudd til å glede meg over slikt..;))           ( Eller tømme, vaske og organisere et par kjøkkenskuffer!) I dag har jeg vært litt slappere, og trøtt, men jeg HÅPER denne lange antibiotikakuren jeg snart er halvveis i, tar knekken på infeksjonen jeg har hatt i magen, og at jeg blir helt frisk igjen. Tanken er jo det at den forrige, "vanlige", antibiotikakuren bare slo bakteriene i svime/ drepte bare neeesten alle, og at de har klart å begynne å vokse igjen og at jeg derfor ble syk igjen.. Jeg håper veldig at jeg slipper å bli syk igjen.

I tillegg til å håpe på at medisinen virker kan jeg hjelpe kroppen i forhold til hva jeg spiser!
Det første jeg har endret på er hva slags mel jeg spiser.
Før har jeg spist veldig mye hvetemel, her i huset bakes det mye.. 
Før; ofte kaker, og ikke minst hveteboller.. ( DET savner jeg, en perfekt kanelbolle med melisglasur...) I tillegg til pitabrød, pizzabunner, polarbrød, ostehorn, nanbrød, rundstykker og brød.

Nå baker jeg stort sett de samme tingene ( bare langt færre kaker og boller! I tillegg har jeg ikke orket å bake like mye som jeg pleide, naturlig nok. Men etter de første 8-9 ukene hvor jeg stort sett ikke gjorde noenting har jeg orket det oftere, og oftere igjen), men jeg har begynt å bruke speltmel. Det funker helt fint til alt! I dag har jeg ( og Oliva.. på bildet lenger ned) bakt maistortilla. Pannekaker blir for eksempelveldig gode om man bruker mandelmel! ( eller speltmel og havregryn) Vafler blir gode med spelt og byggmel. osv osv.. I tillegg er alle disse mye lettere for magen vår å fordøye enn hvetemel.


Surdeig blir det neste jeg skal bruke til å bake brød med!
Aldri prøvd det før, og usikker på resultatet.., om jeg gjør det riktig.., det bobler iallefall og det lukter frisk, epleaktig så tror noe er riktig?

Så har jeg kjøpt kefirkorn, og brukt den siste uken på å lage vannkefir gjentatte ganger. 
Jeg har ikke "nailet" smaken enda, leser overalt at det skal smake så frisk og godt.. Vel, syntes det smaker som sprudlende vin som har mistet mesteparten av kullsyren. Drikker et par eggeglass hver dag, tror det er greit å begynne med, så smaken er ikke viktig. Men håper å "knekke" smakskoden på denne drikken også!
For årsaken til at jeg lager dette er alle de gode bakteriene som magen har godt av.., så vil gjerne drikke et glass av dette hver dag, enn å ta probiotika i form av kapsler (og som koster masse penger)
( Dette er den brune væsken i glasset ved siden av surdeigsstarteren på bilde over..)


Det går en del ingefær her om dagen, og denne jeg kjøpte i dag så jo ut som en liten mann..:)


Nå har jeg også laget kraft for andre gang, den står i skrivende stund på kjøkkenbordet i min splitter nye "wonder bag" og skal stå der og godgjøre seg til i morgen tidlig!
Kraft skal visstnok også være veldig bra for fordøyelsessystemet, i tillegg til masse annet.. Den første kraften jeg laget brukte vi til å smaksette en gulrotsuppe, og til lapskaus. 
Kraften som lages nå skal jeg fryse ned i isbitposer, og prøve å bruke minst et par stykker hver dag i maten vi spiser... Vet ikke helt om det frister så veldig å drikke den "ren"..


Smoothie prøver jeg å drikke 3- 4 ganger i uka..nei, den er ikke god som Olivia så tydelig uttrykker på bildet under! Men å drikke et stort glass fullpakket av gode grønnsaker, oljer og fiber...
( lager av og til smoothier som er mer fruktbasert også, gjerne med mandelmelk, som smaker godt;))

1/2 avakado
1 stor neve grønnkål
1 stor neve spinat
1/2 stilk selleri
En stor bit, kanskje 2- 3 cm, ingefær
1/2 sitron
en liten skje knuste linfrø
1 liten skje kokosolje
Litt frisk, kaldt vann for å gjøre det mer flytende..

Cirka oppskrift fra boken "food pharmacy", en bok jeg absolutt vil anbefale om man prøver å spise mat for å holde seg frisk og sunn.., og vil vite mer om hva maten vi spiser gjør med magen/ kroppen

For all del, maten man spiser skal absolutt være god, men man kan jo ikke regne med at alt som er bra for kroppen smaker like godt..;) 
Det blir kanskje enda mer fokus her på all denne maten fremover..
Iallfall veldig deilig til å endelig ha overskudd til å finne frem kamera igjen, og til sette seg med bloggen på kvelden:)
Ingen kommentarer: