mandag 2. januar 2017

Plastelina


I romjulen lagde vi plastelina. Noe som er utrolig enkelt, og mye bedre enn "kjøpeplastelina" syntes jeg iallefall. Olivia også tror jeg! Vi har iallefall lekt med denne nesten hver dag i en liten uke allerede. Plastelina, eller play- dough eller hva man velger å kalle det.. vel, det er "forbruksvare" her. Olivia elsker å leke med det, men tar ikke mange gangers bruk før fargene er most inn i hverandre og snart er det bare en kjedelig, udefinerbar farge.. Ikke spesielt inspirerende til å leke med, syntes vi her i huset! 
Hjemmelaget er billigere, og ikke minst bare laget av mel, vann, litt olje, sitronpulver og konditorfarge.. Og jeg syntes konsistensen var bedre også.

Her er hvordan jeg lagde den:
Jeg valgte å lage fire forskjellige "deiger", da jeg ville ha fire farger og jeg tenkte det ville være best for sluttresultatet om jeg blandet fargen i med en gang, og ikke etter at deigen var ferdig..

Pr bolle hadde jeg ca 4-5 dl hvetemel med to ss salt og 2 ss sitronpulver.  Så helte jeg over ca 1 ss olivenolje ( fordi det var det jeg hadde.., tenker at de fleste matoljer sikkert funker bra) og ca 1/2 ts med flytende matfarge. Kokte opp ca 3-4 dl vann som jeg hadde over innholdet i bollen og rørte sammen til en "klump" med en skje. ( Blir det for tynt.., ha oppi mer mel, for tykt.., litt mer kokende vann..) Greit å lage en og en bolle klar da jeg tror det blir best resultat om man rører sammen når vannet er så varmt som mulig. Etter "klumpen" med plastelina hadde avkjølt ti- femten minutter var det å kna inn mer mel.., kna masse.. med litt og litt mel. Deretter fikk den hvile enda en liten time før vi begynte å leke:)

( Var litt redd for at fargen i deigen ville sette seg på fingre og på bordet.., men det skjedde heldigvis ikke:))

Oppbevares i plastbokser som jeg vanligvis bruker til matrester. Med tette lokk, og i kjøleskapet når den ikke lekes med. Tror den vil holde seg fint et par ukers tid:)