tirsdag 4. mars 2014

Gulrot- og linsesuppe


Jeg har bestemt oss for å slutte å spise så mye kjøtt.., iallefall rødt kjøtt.
Det er jo godt, men ikke bra for kroppen eller miljøet..
( For å ikke snakke om forholdene dyrene vi spiser ofte lever i.., vet altfor lite om dette til å skrive noe om det! Skal nok sette meg inn i dette etterhvert, men har ikke overskudd foreløpig, for da kommer jeg sikkert til å måtte slutte å spise kylling og svinekjøtt også. Vet det er alternativer, at man kan kjøpe kjøtt man vet kommer fra "riktige forhold"... Et steg av gangen. Men det skal komme det også! Vi flytter snart til nytt hus som er rett ved sjøen, så håper mannen min gjør oss selvforsynte med god fisk, hihi)
Så maks en middag med rødt kjøtt i uken, målet på sikt ( prøver å være litt realistisk) er å bare ha en middag i uken med hvitt kjøtt.., ellers bare grønt, og masse fisk da!! 
( Vi har en tiåring som ikke er spesielt begeistret for grønnsaker.., så det kan bli en utfordring!)
Så da må man tenke annerledes. Prøve nye oppskrifter.
I dag ble det
 linse og gulrotsuppe.


Først;
Finhakk to- tre chilli ( jo flere frø, og innmat, jo sterkere suppe..)
Ha dette i en gryte sammen med 3 ts spisskummenfrø og 1 ss smør.
( Valgfritt! Jeg hadde også 1/2ts tørka chilli sammen med dette)
Fres i noen minutter, og ha over i en annen bolle.

Hakk en stor løk, og ha i gryta med 1 ss smør. Stek dette på middels varme til løken er myk.
Deretter skal resten av ingrediensene i gryta:
ca 5 dl revne gulrøtter
1,5 dl røde linser
2/3 av spisskummenfrø og chilli blandingen du satt til side.
( resten spares til pynt:))
1 terning grønnsaksbuljong
7 dl melk
5 dl vann

Kok opp under omrøring, og la det småkoke i 15/ 20 minutter.
Ha deretter over i en blender, eller bruk en stavmikser.


Server med litt matjoghurt eller creme fraiche, resten av spisskummenfrø/ chilli blandingen og frisk koriander.
Det er også godt med rundstykker ved siden av. Planen i dag var å spise suppa med nybakte, grove rundtykker... Men en trøtt og litt sur baby som hadde bestemt seg for å ikke sove mer enn maks 20 minutter, og da helst oppå mammaen sin.., gjorde at det ble "butikkrundstykker" istede.., men godt det også..))


Deilig, og ganske hot suppe. Sterk, uten å være for sterk, altså tydelige smaker i tillegg til at man fikk "rensket opp" litt;)) 
Det skal også sies at Hannah ikke var hjemme til middag i dag.., tror det at suppen var såpass sterk gjør at hun ikke kommer til å like den. Altså må den lages mer barnevennlig neste gang. mindre chilli og kanskje litt mindre spisskummenfrø. Olivia derimot syntes suppa var veldig god! Hun er riktignok bare ( om et par dager) 9 måneder, så fikk smake noen skjeer suppe blandet 50/50 med creme fraiche..:)


2 kommentarer:

Unknown sa...

Suppen ser deilig ut!
Fin blogg du har:) Legger meg helt klart til som følger!!

Turid sa...

For et lurt mål å ha :) I vår familie spiser vi ikke rødt kjøtt, kun litt fugl og mye fisk, og en del vegetarisk. Men må si at med det vi vet om kyllingindustrien bl.a., så kunne jeg godt ha kuttet ut det også. Men siden vi er to som allerede går på spesialdiett pga cøliaki, så blir det liksom så mange tilpasninger uansett. Jeg skulle alltids klart det, men er redd det blir litt mye barna må kutte ut på bursdager, hos venner osv. Lykke til med omlegging av kosthold, det går sikkert helt fint. Og de oppskriftene så jo deilige ut! :)