torsdag 27. februar 2014

GOD kyllinggryte i min nye, gule og kule gryte..


For et par dager kom denne skjønnheten i hus, den gule gryta jeg har ønsket meg lenge!
Det måtte selvsagt «feires», ved å lage noe godt i den. 
Her kommer oppskriften på: 
Kremet kyllinggryte med sitron og fennikel
Til 2 personer


Skjær opp: 3 gulrøtter, 2 løk og en middels stor fennikel.  
Ha dette i gryta sammen med litt olje og salt og pepper. Ha også i kyllingen ( Man skal vel egentlig bruke «orgentlig», dvs en hel kylling..) Jeg hadde tre kyllingfileer liggende… Skjærte dem i passende små biter. Dette stekes på middels varme i ti- femten minutter, skal ikke brunes, bare så kyllingen får en liten stekeskorpe og grønnsakene blir myke og gyldne . 
Så skal det helles 6 dl kyllingkraft over. Her kan det selvsagt også brukes «the real thing»…, men jeg brukte to kyllingkraft buljongterninger som jeg hadde i 6 dl kokende vann…  Etter at kraften er helt over i gryta så sett på lokket, og sett hele gryta inn i ovnen på 170grader i ca 30- 40 minutter.


Mens gryta står i ovnen gjør du klart resten: Saften av to sitroner, finrevet skall fra to sitroner, tre eggeplommer, en spiseskje maisenna og cirka to spiseskjeer grovhakket dill. 


Når du tar gryta ut av ovnen: 
Hell kraften ut av gryta, her er det lurt å helle gjennom en sil og over ien annen gryte. Bland litt kaldt vann i maisennaen, rør rundt og hell den også gjennom silen over i væsken. Kok opp, og la det småkoke under omrøring ( bør i alle fall passes litt på, men jeg lagde denne med våken baby som også krever litt oppmerksomhet..;)) til den er redusert til cirka ( veldig cirka, målte ikke…, men den var tjukk og god) 3 dl. Ha deretter dette tilbake over i gryta sammen med kyllingen og grønnsakene. La det småkoke mens du….
Ha cirka halvparten av sitronsaften over eggeplommene og rør sammen. Deretter heller du over i gryta og rører rundt til alt er godt blandet. Ha i cirka halvparten av sitronskallet også. Smak til med salt og pepper, og ikke minst med mer sitronsaft om du syntes hadde vært godt med mer syrlighet. Ha over revet sitronskall og dill tilslutt.  «voila», klar for å spises!


Serverte bare med nybakte, fine rundstykker med smør. Vi likte det alle fire. Vi voksne og Oliva på åtte måneder virkelig likte det, og Hannah på ti…, vel hun er rett og slett ganske kresen…, men hun syntes ikke det var vondt...;))


Rundstykkene laget jeg med samme deig som jeg lagde hamburgerbrød av for noen dager siden.. Ikke i nærheten av å være annet enn godt…, altså heeelt fin deig, men men jeg baker grovbrød og knekkebrød flere ganger i uken, så da er det greit å kose seg med fine rundstykker innimellom, og ja..  med fine ost og skinkehorn også. Det lagde jeg tre ganger i går, ble så fort spist opp..:)
Kok opp 3dl vann, la avkjøle litt i bakebollen…, ha i to dl kald melk…, så dette blir ca 38grader..:) Ha i en pose tørrgjær, en klype havsalt og to spiseskjeer olje ( jeg bruker vita hjertegod olje til alt) Så har jeg i mel, mens kjøkkenmaskina jobber…, vet ærlig talt ikke hvor mye mel jeg bruker…, cirka en halv kilo, etter min erfaring er det best bruke litt for lite enn litt for mye, da blir det mye saftigere uansett hva man baker.. Kjører deigen i maskina til den blir smidig og «seig». Hever i cirka 30 minutter før jeg lager… ja, rundstykker, horn eller hamburgerbrød:) Etterhev i cirka 20 minutter, stek på 220grader i pluss/ minus 17/18 minutter.. 


Da håper jeg noen blir inspirert til å prøve å lage dette, for det var GODT:)) 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul gryte! Frisker opp kjøkkenet:)
Ja, jeg ble da fristet til å prøve ;)

KirstenLN sa...

Jeg har lavet gryderetten i dag, og her kunne alle tre (kræsne!) børn, min mand og jeg lide den :-) Tak for inspirationen!